Vanliga frågor och svar
Vad innebär det att blir medlem i Föreningen Framtiden Sol?
Svar: Som medlem betalar du en valfri månatlig medlemsavgift som Föreningen Framtiden Sol oavkortat investerar i produktionen av solceller i ETC Sol eller Solar Park. Avkastningen från din investering återinvesterar vi i solceller.
I ditt medlemskap ingår:
Ett enkelt sätt att bidra till klimatet
Föreningen Framtiden Sol’s månatliga nyhetsbrev
Klimatseminarier med externa föreläsare
Du blir en del av en folkrörelse som kämpar för klimatet – vi gör det tillsammans
Du blir en del av lösningen istället för problemet
Varför ska jag bli medlem i Föreningen Framtiden Sol istället för att investera direkt i ETC Sol eller Solar Park?
Svar: För vissa handlar det om bekvämlighet, för andra om känslan av att var en del av en folkrörelse och göra skillnad tillsammans. Föreningen Framtiden Sol investerar samtliga medlemmars medlemsavgifter i ETC Sol eller Solar Park och vi återinvesterar all avkastning. Det innebär att din medlemsavgift och avkastningen från den investering den bidrar till, oavkortat går till produktionen av solceller – den enda som gör vinst är klimatet.
En av våra medlemmar har uttryck det så här: “Min tanke där handlar ganska mycket om bekvämlighet. Jag har en månadsvis överföring som kloka och insatta personer investerar åt mig. Utan att ta en cut/tjäna pengar själva. Det gillar jag 👌🏻”
Finns det några ägare i Solar Park eller ETC Sol som får utdelning, dvs tjänar på när Föreningen Framtiden Sol återinvesterar sin avkastning?
Svar: Solar Park är precis som Föreningen Framtiden en ekonomisk förening som ägs av de ca 540 medlemmarna. En ekonomisk förening får enligt lagen endast dela ut eventuellt överskott till medlemmarna med utgångspunkt i hur många andelar varje medlem har. Den finns ingen utomstående ägare som tjänar pengar på Solar Park, vi kommer att få utdelning som vi återinvesterar direkt.
ETC Sol AB är ett aktiebolag i vilket vi har B-aktier. Bolaget delar inte ut någon vinst (har aldrig gjort sedan start 2011) så vi sponsrar ingen. B-aktie ägarna får 2% ränta på sina B-aktier (som vi återinvesterar direkt) och övrigt överskott återinvesteras i bolagets solceller.
Avkastningen - ett sparande eller ”support för en god sak”?
- Var kommer avkastningen ifrån? Och ska man som sparare främst se detta som 'stöd för en god sak' snarare än att man kan slå två flugor och tjäna lite egna pengar på något hållbart?
Svar: Detta är ett privat sparande och du spar pengarna för att stödja klimatsmart elproduktion. Om du är med i vår förening får du ingen ränta på pengarna sedan räntan på 2% återinvesteras i nya solceller som föreningen skänker till solcellsparken. Pengarna som du spar kan du när som helst ta ut eller så kan du välja att skänka dina sparade pengar till solcellsparken. Varje år får du ett kontobesked som visar hur mycket du sparat, under året och totalt.
Sverige har redan mycket fossilfri elproduktion - varför behövs mer?
- Vi har ju redan mycket fossilfri elproduktion i Sverige och jag har läst att importen av olja minskat pga mer sol- och vindproducerad el. Behövs verkligen fler solceller?
Svar: Svensk fossilfri el konkurrerar ut el som är producerad med t.ex. kol och olja, både i Sverige och i de länder vi exporterar el till. Svensk elproduktion är till 98 procent fri från fossila bränslen. El har blivit en allt viktigare exportvara för Sverige och genom export tränger vår fossilfria el ut fossilproducerad el. 2019 exporterade Sverige el till ett värde av 14,5 miljarder kronor. Läs mer här: https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2019/november/svenskt-eloverskott-pa-export--energiforetagen-forklarar/
Hur vet jag att pengarna investerar i en trygg och säker verksamhet?
Svar: Som säkerhet för ditt och föreningens sparande har vi andelar / B-aktier i ETC Sol AB. Det är det bolaget som i sin tur gör investeringarna i solcellerna via moderbolaget ETC Elproduktion AB. Din andel / B-aktie återköps när du vill ta tillbaka ditt sparande tills samma summa som du satt in.
Fr.om hösten 2021 investerar vi också i andelar i Solar Park som presenterar sig så här:
”Solar Park ser teknologi som en frigörande kraft för människan och naturens resurser. Vi är en samägd ekonomisk förening som vill göra det enkelt för människor och företag att göra något riktigt klimatsmart. Våra medlemmars pengar arbetar för klimatet samtidigt som de förvaltas på ett långsiktigt sätt. Tillsammans finansierar våra medlemmar Sveriges största och smartaste solcellspark. Vår strävan är att installera en solcellsanläggning med 2 MW kapacitet i NSR:s industripark utanför Helsingborg.”
Solar Park har över 400 medlemmar, samarbetar med ett stort energibolag Öresundskraft, bygger sina anläggningar på gamla deponier (se bilderna ovan), har en mycket kompetent styrelse och har redan med sina solceller minskat CO2 -utsläpp med över 500 ton. I mail konversationen mellan oss har de betecknat oss som ”syskonförening”. Läs gärna mer på deras hemsida https://solarpark.se/ .
ETC El har låtit UC göra en företagsvärdering. Värdet på företaget är per 2019-10-02 är 107 391 000 kronor och vi är alltså delägare i det. Läs mer på ETC ELs hemsida: https://etcel.se/
Hur mycket fossilfri el produceras av de solceller som föreningen investerat i?
Svar: Föreningen kommer årsskiftet 2021/22 investerat ca 130 000 kronor vilket motsvarar ca 130 solcellspaneler. Varje panel producerar ca 1 000 kWh och reducerar koldioxid med ca 700 kg/år. Solcellerna har en livslängd på ca 25 år så föreningens solcellspaneler har vid årsskiftet 21/22 en potential att under sin livslängd minska mängden koldioxid med totalt över 2 000 ton (ca 90 ton / år).
Så här skriver ETC Sol om solcellsparken i Katrineholm:
”Dina pengar blir varje månad fler solceller i vår park i Katrineholm. Målet är att få upp hela 4 miljoner Watt (vi har idag 1,5 miljoner, mn i sommar cirka 2,5 miljoner) och det är panelen, på panelen, på panelen som krävs. 1000W minskar utsläppen med 700 kg så vi gör tillsammans och verkligt konkret nytta. Totalt ger 2,5 miljoner Watt och minskning av CO2 utsläpp med 1 750 ton / år. ”
Vad är skillnaden mellan förnybara och fossilfria energikällor?
Svar: Förnybar energi kommer från källor som hela tiden naturligt förnyas och inte kommer att ta slut. Sol, vind, vatten och biobränsle är exempel på förnybara källor.
Solen som förser jorden med extremt mycket energi. Varje dag bildas energi av solljus motsvarande cirka 15 000 gånger den totala energiförbrukningen i världen. Tekniken går snabbt framåt och solenergi väntas därför spela en avgörande roll i det framtida energilandskapet.
Fossilfritt betyder att elen inte produceras direkt från fossila bränslen som olja, kol eller gas. I Sverige kommer den fossilfria elen från kärnkraft och förnybara energikällor - framförallt från vattenkraft.
Kärnkraft är fossilfri men inte förnybar. Kärnkraft baseras på uran som beräknas räcka i drygt 50 år till. Kärnkraften förutsätter en stabil och storskalig elproduktion men den är dyr att producera, väsentligt dyrare än förnybara energikällor som sol- och vindkraft.
Fossila bränslen , som till exempel olja och kol, tar lång tid att bilda. Fossila bränslen är en resurs som kommer att ta slut. (Källa: Vattenfall)